Livet i byn

NÅGOT OM VÅR BY SIGEAN


Sigean är en relativt liten by på c:a 5000 invånare, inte särskilt påverkad av turism, men ändå bara 5 km från Medelhavet. Livet i byn är mycket traditionellt sydfranskt, som tex att man äter lunch mellan 12-14.30 och middag runt 19.30. Du får räkna med att få pratar engelska och är ovana att möta turister, att rugby är mycket större än fotboll, att gatorna är trånga med bilar som oftast är buckliga och parkerade på ett för oss lite utmanande sätt osv. Den andra sidan av vardagen är att folk är arbetsamma, hjälpsamma, justa och tar sig tid. Det du möter i Sigean är det verkliga ”Sydfrankrike”, på gott och ont.

I allt väsentligt förändras inte heller Sigean särskilt mycket sett över årstiderna. Under sommaren är det dock mer folk i omlopp, sannolikt mer släktingar än turister. Juli, augusti och september är mycket varma och det blåser ofta från nordväst.  Du kan klara dig utan bil. Affärer, banker och allt annat ”nödvändigt” finns inom gångavstånd, men tillgång till cykel eller bil gör det möjligt att se lite mer.

DET VANLIGA LIVET


Sigean är en mycket gammal by som verkligen är värd en ordentlig promenad. Du finner helt oexploaterade gamla hus, gränder, cafeer och marknad på tisdag och fredag.

Med cykel tar du dig lätt till 4 grannbyar av samma karaktär, med Peyriac de Mer som den i särklass gulligaste. Med buss eller cykel kan du ta dig till Narbonne (20km) och där titta på saluhallen, katedralen och/eller bara fika i stadens centrum. Vill du besöka Perpignan kan  du cykla till Port la Nouvelle (5km) och där ta tåget.

Under sommaren ordnas det nästa alltid lokala festligheter i Sigean. Kolla Sigeans hemsida och på afficher på byn.

E-post:

12rueducros@gmail.com

Telefon:

+46 70 512 40 70

+46 70 530 10 70

Copyright 2016 - 2019

All Rights Reserved Kate Isenberg-Larsson, Kil, Sweden