Resa till Sigean

HUR TAR MAN SIG DIT?


Det vi alla vet är att vi nu måste ta höjd för hur vårt liv måste anpassas till ett hållbart klimat. Och detta kommer naturligtvis att styra våra möjligheter att resa, även till vårt vattenhål Duvslaget i Sigean. Självklart innebär detta att även vi måste se sanningen i vitögat och inte blunda för de konsekvenser bil och flygåkande innebär. Väl på plats rimmar vårt engagemang för cyklande med goda ambitioner på miljön, men hur kan man idag ta sig till ner till södra Frankrike på ett hänsynfullt sätt? Vi har försökt reda ut de alternativ som finns.

Vi har idag en hygglig bild av kommunikationerna och ni får gärna höra av er för en diskussion kring era möjligheter och önskemål. Detsamma kan väl gälla både det ena och det andra av funderingar kring kultur, sport, mat mm


Tåg

Om man skall åka direkt från Stockholm eller Göteborg så är det ett

bra alternativ att åka över Hamburg. Det kostar ung 600: - enkel

resa. Vi reser på detta sätt och ligger på hotell över natten i Hamburg. Det finns många hotell helt nära stationen. Dagen därpå reser vi till Narbonne via Basel, Mulhouse och Lyon. Du är framme på kvällen.  Du kan naturligtvis ta nattåget till Basel, men det är inte billigt. Ett annat alternativ är att inte åka nattåg utan bara lösa platsbiljett till Basel. Detta är billigt och du kan nog ta dig till Narbonne för 1000: -. Men det finns ju många andra alternativ som lätt kan kombineras med att stanna några dagar i tex Paris eller just Hamburg. Om du bokar biljetter tidigt så är de mycket billigare och dessutom har ofta barn/familjer rabatt. Interrail är ett annat alternativ, men vi vet inte så mycket om just denna biljett.  Klimatmässigt är väl tåget idag att föredra, men elen är inte lika ”ren” som i Sverige. Gå in på www.trainline.se så kan du leta efter det som passar er bäst. Men se upp, för det är inte alltid så att denna hemsida hittar de bästa lösningarna om det är långa sträckor man ska åka.


Buss 

Det finns gott om bussförbindelser mellan Europas större städer. Köpenhamn – Paris tar 21 timmar och kostar ung 600:-. Paris – Narbonne kostar ung 300:- och tar 12 timmar. Miljömässigt är inte buss så tokigt. 


Egen bil

Det är 250 mil ner till Sigean och kostnaden för en sådan resa är väl ung 5000: - förutom färja, bro och vägavgifter. Är man 4 i bilen så är kostnaden ok i förhållande till andra färdmedel. Dessutom är det ett bättre alternativ miljömässigt än tex flyg.


Flyget 

Ryanair har nästan lagt ner sitt resande till södra Frankrike och erbjuder inga resor till Beziers, som tidigare var den bästa flygförbindelsen. Därför får man tänka om. Det är billigt att flyga till Paris och Barcelona, men det innebär ofta – om man köper de billigare biljetterna - att man får ligga kvar där en natt. De lägsta priserna gäller ofta avgångar mycket sent eller tidigt. Det kan vara ett trevligt alternativ att stanna till något dygn, då dessa städer ofta har mycket att erbjuda. Att ta tåget från Barcelona till Narbonne är enkelt och kostar ung 400:-. Tåget från Paris till Narbonne är dyrare.

Idag är det bästa flygalternativet Toulouse. Det går alldeles utmärkt att flyga från Bromma eller Landvetter till Toulouse och sen ta tåget därifrån till Narbonne. En enkel flygbiljett i juli kostar drygt 700: - och tåget som tar 70 min kostar ung 150: -. Om man vill hyra bil så går det naturligtvis bra i Toulouse, och flygtiderna är snarast perfekta. Hemresan är ngt dyrare, drygt 1000: -. Jag tror att man vinner på att boka biljetter i mkt god tid.


Hyrbil

På flygplatsen i Toulouse kan du hyra en liten bil med plats för 4 personer för 1200 - 1800:- per vecka, obegränsad körsträcka. Det lär också finnas möjlighet att hyra bil i Sigean.


Taxi - skjuts

Det som fortfarande gäller är att vår hyggliga granne mot skälig betalning fortsatt kan möta upp på flygplatsen i Beziers och köra er direkt till Duvslaget /Sigean. Hemresan ställer han även upp på men samtidigt är den enkelt att hantera med allmänna kommunikationer. Är vi på plats så kan vi naturligtvis bistå med transport till / från flygplatsen. 


Läs och begrunda.

Ett spännande alternativ kan vara att ta tåget ner och flyget hem. Hör gärna av er med frågor och / eller information om resande. När ni själva är på plats och vi är där nere, så hjälper vi er gärna med att få till en trevlig vistelse, inte minst med att tex frakta er själva och cyklar till utgångspunkten för en fantastisk en eller flerdagars tur på cykel .


Enklaste vägbeskrivningen för dig som kommer med bil

Kommer du norrifrån så ta sikte på Barcelona. När du är sisådär 7 mil från spanska gränsen, sväng av motorvägen avfart 39. När du betalat avgiften, håll åt höger och följ sedan vägen mot "centrum". Väl där, runda hörnet vid La Rotonde åt höger, och sväng vänster Avenue de Port la Nouvelle. Alldeles innan posten svänger du till höger och därefter tar du första till vänster. Inte så krångligt - eller?


Och kommer du söderifrån - du hakar på ovan vid avfart 39. Lika enkelt för dig!


E-post:

12rueducros@gmail.com

Telefon:

+46 70 512 40 70

+46 70 530 10 70

Copyright 2016 - 2019

All Rights Reserved Kate Isenberg-Larsson, Kil, Sweden