Frågor o svar

FRÅGOR & SVAR

Finns det WIFI i Duvslaget?

Något lokalt wifi finns tyvärr inte i Duvslaget. Med de förändrade villkoren för mobil telefoni/ surf löser man det billigast och bäst med det egna telefonabonnemanget. Ett alternativ som är trevligt är att ta med dator eller telefon och sätta sig på La Rotonde, ta en kopp kaffe och nyttja deras gratis WIFI. Mobiltelefon funkar bra i Duvslaget.


Och hur är det med TV, musikanläggning och så'nt?

Det finns en TV, som du kan docka till Din mobiltelefon. Det finns också en musikanläggning, (radio och cd), där man också kan koppla in sin telefon eller dator. En del sport-evenemang visas på storbilds-TV på Rotondan eller Café de Paris - men var medveten om det franska perspektivet! Rugby går före det mesta! Om inte TV:n är påslagen så kan man alltid fråga le patron om att visa önskad match.


Hur är det med kartor - finns det sådana i Duvslaget?

I vår beskrivning av Sigean och dess omgivningar så slänger vi oss ofta med många namn och adresser. Tanka ner och skriv ut en karta innan ni åker och för in all den information vi gett er. Det kommer att underlätta.


Pappershandeln/tobaksaffären granne till Le Bar d'Enface har ofta bra detaljerade kartor över den här delen av landet. Turistbyrån har sannolikt kartor över de lokala vandringslederna.


Vad är det för väder där i Sigean?

Sigean ligger i det område där det regnar minst i Frankrike. Närheten till havet gör att det blåser ofta. Den vanligaste vinden kommer från nordväst och kallas Tramontane. Sommartid känns den ofta välkommen, vintertid är den stark och kall.

Temperaturen sommartid går lätt över 30 grader. Våren är spännande då allt grönskar/blommar och hösten är fin med sina varma kvällar. Bada kan du ofta göra ända fram till november.


HÄR kan man kolla vädret, både nu och framöver. Inne på den hemsidan kan du se vädret för de kommande 14 dagana om man klickar på Evolution Météo.


Frimärken?

Frimärken säljer man på posten, ibland/mera sällan där man köper vykort. OBS! Posten är fortfarande statlig!


.

Finns det intressant litteratur om det här området?Jojomensan! En god vän till oss, Ulla Forshell, har skrivit flera böcker om livet i och trakten kring Peyriac de Mer, där hon nu bott i snart 30 år. Böckerna heter ”Flikar från Paradiset”. Du finner delar av boken på nätet och böckerna finns på biblioteken.

 

Och så är ju detta katarernas land. Om dessa finns en hel del skrivet.

 

Det sägs att man inte ska dricka kranvatten söder om Paris?

Det kan man visst! Vi dricker kranvatten för det allra mesta! Häll upp i en kanna och låt det lufta i kylskåpet så blir det fint, med några citronskivor ännu bättre. Hälsovårdsnämnden/ vattenverket redovisar vattnet en gång per år. Ibland rekommenderar de att man ska undvika kranvatten till spädbarn.

 

Kan man få tag på alkoholfritt i Frankrike?

Jodå visst finns det alkoholfri öl och vin! Fransmännens syn på alkohol och trafik t.ex. har förändrats. När det är viktiga boule-tävlingar t.ex. så dricker man inte inför slutspel!! 0%-ig öl finns i de flesta storköp, alkoholfritt vin finns bl.a. hos Blanc Terrier (hörnan vid posten).

 

Kan jag ta ut pengar i Sigean?

Det finns gott om automater. Ofta behövs kontanter, för alla restauranger och butiker hanterar inte kort.

 

Kan man ta bussen till Narbonne?  Ja, med fördel!! Buss nummer 14 och 15 går morgon, middag och hem tidig kväll. Den stannar på Av Port la Nouvelle 50 m från la Rotonde. Hållplatsen heter ”La Ville”. Slutstation för bussen i Narbonne är ”Gare Routière”. Den ligger granne till tågstationen Det kostar bara lite drygt 1 Euro enkel resa och köper du 10 biljetter biljetter så blir det ännu billigare.  Detta häfte köper man i pappers-handeln till vänster om matvarubutiken mittemot Rotondan. Tidtabell för linje 14 och 15 finner du HÄR.

 

Var kan man parkera bilen?

Ena änden av rue du Cros mynnar ut på Avenue de Lapalme. Utmed den finns en stor parkering. Men man får se upp! Ibland används parkeringen till marknader, tivoli, tävlingar etc. Oftast sätts informationslappar på bilen dagen innan. Om man har haft bilen där, så vet man ju .......

E-post:

12rueducros@gmail.com

Telefon:

+46 70 512 40 70

+46 70 530 10 70

Copyright 2016 - 2019

All Rights Reserved Kate Isenberg-Larsson, Kil, Sweden