Mat ost musik mm

MAT, MUSIK O SÅ'NT

Mat tillhör den franska kulturen och maten har en mycket mer central roll i de franska hemmen än vad vi svenskar är vana vid. Boka gärna bord i förväg och tänk på att de flesta restauranger är stängda måndagar. Tripadvisor har många bra tips och brukar vara väl uppdaterade.

I Sigean finns ett antal bra restauranger. Mest känd är Le Potager. Den är utsökt smak-fullt inredd! Nya ägare, som sannolikt fortsätter Dominiques passion att  grilla över öppen eld - att sitta i deras trädgård en varm sommarkväll är ett minne för livet! Emellanåt visas utställningar, konst, hantverk m.m. och så ordnas fina musikkvällar, oftast jazz.

En annan relativt nyöppnad restaurang är La Guimbarde, en liten och personlig restaurang, som ligger bredvid den mycket kända baren La Rotonde. Varierad meny, rätt ofta musik.

La Rotonde, klassikern, i maxad Art Deco-stil! Avnjut en kaffe efter maten, ett glas innan eller en rugnymatch på storbildsteve med en öl och lokalbefolkningen! Ibland levande musik. Kulturminnesmärkt, från förrförra seklet, underbart överdrivet!

La Cave de Théo serverar god mat i stora portioner! Här finns emellanåt de berömda grodlåren!. Mycket populärt, ofta fullbokat, så var ute i god tid. 

I Portel des Corbières (5km) finner du den bästa maten just nu. Restaurangen heter Près de la Fontaine, erbjuder jättegod mat, trevlig betjäning, allt mycket prisvärt. 

Lite längre bort i en annan by Villeseque des Corbières finner du en annan prisvärd restaurang, Place des Marchés. Det här är en by som Gud glömt! Eller nästan glömt - han har i alla fall ordnat en fantastiskt bra restaurang där. Prisvärd i allra högsta grad för maten är helt fantastisk. En brasklapp förstås: ibland byter man kock men det är mycket sällan man ångrar sig!!! 

Om du gillar ostron så har du kommit helt rätt. Utanför Leucate finns ett ostronhål - här landas de nyskördade molluskerna! Där serveras bara råa havsfrukter, dvs sniglar, ostron, snäckor, musslor tillsammans med rågbröd och vitt vin, allt till facila priser och direkt från havets vatten. Mums!! Det är lätt att hitta dit. Du kör eller cyklar mot Port Leucate och tar av när du har ostronfiskeläget på vänster sida och etangen på din högra. Det är skyltat med ”Huitre” eller "Ostréiculteurs" som betyder ostron alternativt ostronodling på franska. Adressen är Grau de Leucate, Leucate.


Sniglar är en annan delikatess. Du kan få dem lite var stans men sällan i Sigean. Däremot finns det speciella restauranger runt Perpignan som serverar dessa godbitar. Dessutom kan du alltid köpa djupfrysta sniglar på InterMarche, dvs motsvarande vårt ICA och tillaga dem hemma.

Bra restauranger finns det gott om. En som erhållit tre stjärnor i Guide Michelin är Auberge du vieux puits, 15 minuter med bil. Vi har aldrig varit där, men nog kan det vara kul att fira något alldeles särskilt där? Sannolikt en väldig upplevelse!

Norr om Sigean finns en by som heter Peyriac de Mer. Här kan man äta på O' Vieux Tonneaux, som dessutom har musikuppträdanden.


I grannbyn Roqefourt des Corbieres finns en anläggning för evenemang av kulturella slag, inklusive B&B. Det heter le Grand Sauvage, Det Stora Vilda (sannolikt finns bättre översättning) och ägaren är Renaud  Pappion Paravel, tidigare granne till Duvslaget. En varm, trevlig, okonventionell entreprenör och entertainer, inte endast lokalt känd. Vi ser med spänning fram emot vad som kommer att hända där - det är oförutsägbart. 


Bredvid en stora parkeringsplatsen utanför Salle Pierre de Coubertin ligger det gamla Cave Rocbères lokaler. Där har ett antal oberoende vinproducenter numer försäljning av sina viner. Sommartid har de under de senaste åren haft en tillställning, tidigare på tisdagar, då man kan prova deras viner, äta något enkelt och lyssna på musik. Det brukar vara trevligt att träffa de vanliga sigean-borna!