Vin, ost, handla m.m.

VIN OCH OST - BEHÖVS NÅGOT MER?


Trakten är naturligtvis känd för sina viner och alla tycker olika om andras vin men gillar mest sitt eget. Den största lokala producenten är Cave Rocbère, ett koperativ av vinbönder i Sigean, Portel och Peyriac.


Den hade tidigare sitt huvudkontor precis bakom där vi / ni bor, men sedan något år har huvudkontoret flyttat till Portel des Corbieres. Här finns en ordentlig satsning på att presentera vin och de egna produkterna och ett besök i den gamla kalkgruvan som nu är lager- och besökslokal är en god investering.


Den andra lokala producenten har en historia kopplad till Duvslaget. Duvslaget ägdes tidigare av familjen Blanc och vi köpte den av Mme Blancs dotter. De säljer sina produkter i en affär nära posten. De har ett gott rödvin i box, AOP Rouge  c.a 10€/5 liter.


I övrigt finns det mängder av goda producenter dit du kan åka och provsmaka / köpa vin. Här finner du några av dem, alla på cykelavstånd: Château Haute Gleon, Château Fabre Cordon, Château de L'Ille, Château Lastours, Château Grand Sabo, mfl.


På lite längre avstånd finner du byn Fitou. Där finns ett otal vintillverkare som även säljer till svenska systembolaget. Detsamma gäller området kring Limoux, som är känt för sitt ”bubbel”.


OST


I en lite by väster om Sigean (15km) ligger Fraïsse des Corbières. Där tillverkas getost och du kan köpa osten direkt av bonden. När du kommit till Fraïsse så är det skyltat till bonden. I övrigt finner du bra ost på marknaden och i affären bakom sporthallen.


HANDLA

Det finns många livsmedelsaffärer typ ICA. InterMarché är den största och den ligger ute vid motorvägspåfarten. Lidl och Carrefour ligger på vägen mot Port La Nouvelle.

Inne i centrum finns 2 st vanliga små butiker och ytterligare en ny butik med ”biostuk”,  närodlat, La Ferm' Attitude,  ligger bakom gympasalen. Det bästa bageriet, La Boulangerie Banette, finner du på Av Perpignan, 75m söder om La Rotonde.


TORGHANDEL

Tisdagar och fredagar är det torghandel. Den äger rum på torget framför borgmästarens kontor. Här kan man handla kött, ost, honung, sybehör, skor, ägg, bröd, kakor - ja, praktiskt taget allt man behöver. Det finns också möjlighet att köpa grillad kyckling och kanin. Kanin måste man beställa torgdagen före leverans.

E-post:

12rueducros@gmail.com

Telefon:

+46 70 512 40 70

+46 70 530 10 70

Copyright 2016 - 2019

All Rights Reserved Kate Isenberg-Larsson, Kil, Sweden