Mat o så'nt

MAT O SÅ'NT


Mat tillhör den franska kulturen och maten har en mycket mer central roll i de franska hemmen än vad vi svenskar är vana vid. När du vill äta på restaurang så bör du boka bord i förväg och ta höjd för att de flesta är stängda på måndagar.

I Sigean finns ett antal bra restauranger. Mest känd är Le Potager. Den är utsökt smak-fullt inredd! Dominique grillar vid öppen eld - att sitta i deras trädgård en varm sommarkväll är ett minne för livet!

En annan nyöppnad restaurang är Chez Kinkin, en liten och personlig restaurang, som ligger bredvid den mycket kända baren La Rotonde. Ingen stor meny, vilket gör valen lättare.

La Rotonde, klassikern, numer kallad La Maison 1852. Avnjut en kaffe efter maten, ett glas innan eller en rugnymatch på storbildsteve med en öl och lokalbefolkningen! Ibland levande musik. Kulturminnesmärkt, från förrförra seklet, underbart överdrivet!

La Cave de Théo serverar god mat i stora portioner! Här finns emellanåt de berömda grodlåren!

I Portel des Corbières (5km) finner du den bästa maten just nu. Restaurangen heter Près de la Fontaine, erbjuder jättegod mat, trevlig betjäning, allt mycket prisvärt. Ägaren pratar engelska.

Lite längre bort i en annan by Villeseque des Corbières finner du en annan prisvärd restaurang, Place des Marchés. Det här är en by som Gud glömt! Eller nästan glömt - han har i alla fall ordnat en fantastiskt bra restaurang där. Prisvärd i allra högsta grad för maten är helt fantastisk. En brasklapp förstås: ibland byter man kock men det är mycket sällan man ångrar sig!!! Vår favv!

Om du gillar ostron så har du kommit helt rätt. Utanför Leucate finns ett ostronhål - här landas de nyskördade molluskerna! Där serveras bara råa havsfrukter, dvs sniglar, ostron, snäckor, musslor tillsammans med rågbröd och vitt vin, allt till facila priser och direkt från havets vatten. Mums!! Det är lätt att hitta dit. Du kör eller cyklar mot Port Leucate och tar av när du har ostronfiskeläget på vänster sida och etangen på din högra. Det är skyltat med ”Huitre” eller "Ostréiculteurs" som betyder ostron alternativt ostronodling på franska. Adressen är Grau de Leucate, Leucate.


Sniglar är en annan delikatess. Du kan få dem lite var stans men sällan i Sigean. Däremot finns det speciella restauranger runt Perpignan som serverar dessa godbitar. Dessutom kan du alltid köpa djupfrysta sniglar på InterMarche, dvs motsvarande vårt ICA och tillaga dem hemma.

Bra restauranger finns det gott om. En som erhållit tre stjärnor i Guide Michelin är Auberge du vieux puits, 15 minuter med bil. Vi har aldrig varit där, men nog kan det vara kul att fira något alldeles särskilt där? Sannolikt en väldig upplevelse!

E-post:

12rueducros@gmail.com

Telefon:

+46 70 512 40 70

+46 70 530 10 70

Copyright 2016 - 2019

All Rights Reserved Kate Isenberg-Larsson, Kil, Sweden