Resa till Sigean

HUR TAR MAN SIG DIT?


Det vi alla vet är att vi nu måste ta höjd för hur vårt liv måste anpassas till ett hållbart klimat. Och detta kommer naturligtvis att styra våra möjligheter att resa, även till vårt vattenhål Duvslaget i Sigean. Självklart innebär detta att även vi måste se sanningen i vitögat och inte blunda för de konsekvenser bil och flygåkande innebär. Väl på plats rimmar vårt engagemang för cyklande med goda ambitioner på miljön, men hur kan man idag ta sig till ner till södra Frankrike på ett hänsynfullt sätt? Vi har försökt reda ut de alternativ som finns.


Tåg

Det går faktiskt ganska enkelt att ta sig ner med färja och tåg eller bara tåg, något mer krångligt än flyget men miljömässigt och upplevelsemässigt outstanding.  På sikt kommer det säkert att finnas ännu bättre möjligheter att kunna ta direkttåg mellan de stora städerna i Europa, men vi är inte riktigt där i år. Vi har undersökt nuvarande möjligheter med tåg och enklast är att ta sig till Hamburg, både på nerresan och hemresan.  Väl i Hamburg finns det många möjligheter. Antingen att ta nattåget (Nightjet)  till Basel, där du kan ”sova” i en couchette, dvs en enklare sängplats eller att ta in på ett hotell i Hamburg i närheten till stationen. Sådana finns till överkomliga priser. Tågresan från Karlstad till Narbonne kostar runt 2000:- enkel resa och du kan planera och boka allt på Trainline, en jättebra  och enkel sökmotor för resor i Europa. I runda tal är tågresan något dyrare än flyget under högsäsong, men är miljömässigt utan konkurrens. Ganska bra va!! Men boka i tid! Vi hjälper er så gott som vi kan med information.


Buss 

Detta är ett klimatmässigt bra alternativ och inte så dyrt. Vi har studerat tur- och prislistan för direktbussar mellan t ex Stockholm och Paris och du kan ibland hitta enkelbiljetter för under 500:-. Enklast är dock att studera busstrafiken från Köpenhamn ut till kontinenten. Till Köpenhamn kan man ta sig med både buss och tåg från Sveriges alla hörn. Du tar dig sen lätt från tex Paris till Narbonne med både tåg och buss. Kan vara ett kul alternativ, då man får se mycket annat längs vägen.


Egen bil

Det är det 500 mil tor mellan Kil och Narbonne. Fyller du bilen så är det klimatmässigt bättre än flyget.


Flyget 

Flyget är fortfarande det ekonomiskt bästa alternativet, men miljömässigt det sämsta. Ni som fortfarande ser detta som det enda alternativet, så ”klimatkompenserar” vi för 2 personer (830Sek tor) givet att ni då bokar 2 veckor på Duvslaget. Flyget går som vanligt dvs enklast till Beziers med Ryanair, till Montpellier med Norwegian eller till Barcelona med Ryanair eller Norwegian . Vi utgår emellertid ifrån att även ni som kommer att flyga självklart ”klimatkompenserar”.


Hyrbil

På flygplatsen i Beziers kan du hyra en liten bil med plats för 4 personer för 1400 - 2200:- per vecka. Det lär också finnas möjlighet att hyra bil i Sigean.


Taxi - skjuts

Det som fortfarande gäller är att vår hyggliga granne mot skälig betalning fortsatt kan möta upp på flygplatsen i Beziers och köra er direkt till Duvslaget /Sigean. Hemresan ställer han även upp på men samtidigt är den enkelt att hantera med allmänna kommunikationer. Är vi på plats så kan vi naturligtvis bistå med transport till / från flygplatsen. 


Läs och begrunda.

Ett spännande alternativ kan vara att ta tåget ner och flyget hem. Hör gärna av er med frågor och / eller information om resande. När ni själva är på plats och vi är där nere, så hjälper vi er gärna med att få till en trevlig vistelse, inte minst med att tex frakta er själva och cyklar till utgångspunkten för en fantastisk en eller flerdagars tur på cykel .


Enklaste vägbeskrivningen för dig som kommer med bil

Kommer du norrifrån så ta sikte på Barcelona. När du är sisådär 7 mil från spanska gränsen, sväng av motorvägen avfart 39. När du betalat avgiften, håll åt höger och följ sedan vägen mot "centrum". Väl där, runda hörnet vid La Rotonde åt höger, och sväng vänster Avenue de Port la Nouvelle. Alldeles innan posten svänger du till höger och därefter tar du första till vänster. Inte så krångligt - eller?


Och kommer du söderifrån - du hakar på ovan vid avfart 39. Lika enkelt för dig!


E-post:

12rueducros@gmail.com

Telefon:

+46 70 512 40 70

+46 70 530 10 70

Copyright 2016 - 2019

All Rights Reserved Kate Isenberg-Larsson, Kil, Sweden